Somali News
    Hees  

Vi kräver en svensk konsul i Mogadishu, Somalia

Sweden Khamiis 29 November 2012 SMC


Naga soo wac halkan (Skype)
Skype Me™!


Vi kräver en svensk konsul i Mogadishu, Somalia

Nyhetsflödet från Somalia har dominerats av svältkatastrofer, krig och konflikter samt piratdåd. Under senare år har vi även nåtts av information om hur extremister som den islamistiska milisen Al-Shabaab härjat med stoppade och plundrade hjälpsändningar som resultat.

En majoritet av internflyktingarna utgörs av kvinnor och barn och miljoner somalier har sökt sin tillflykt undan krig och förföljelse även i andra länder, så också i Sverige.

Efter årtionden av politiskt kaos har Somalia fått en president, premiärminister, regering och ett parlament på plats i Mogadishu. Det representeras sammantaget av nya politiker, utan tydliga band till de krigsherrar som vill underblåsa motsättningar och hålla kvar Somalia i inbördeskrig, terrordåd och i konflikter med grannländer.

Vi gratulerar Somali Social Unity Party (SSUP) till framgångarna i valet till parlamentet, idag innehar partiet sju mandat varav en kvinna. Som i varje land behöver det befästas ett flerpartisystem med ett starkt socialdemokratiskt parti.

Det förutsätter också möjligheter till partinära samarbete över landgränser.

Nu finns äntligen demokratiska plattformar som ger förutsättningar för landets utveckling på nationell nivå. Säkerhetssituationen har gradvis förbättrats, men Amisom utgör fortfarande en grundförutsättning för säkerheten i landet. Många av somalierna som lever utomlands ser nu hopp om att kunna återvända för kortare besök i Somalia eller drömmer om att få tillbringa en längre tid i hemlandet. Somalier i diasporan har uttalat en vilja att bidra till återuppbyggnad av sitt gamla hemland.

De kan bidra både genom att delta i arbetet för att återupprätta demokratin, genom business och företagande och som aktiva biståndsarbetare med kunskap och nya idéer från utlandet. Redan har somalier i diasporan, trots stora svårigheter, deltagit i flera biståndsinsatser i olika delar av Somalia under många år. Dessa erfarenheter är det viktigt att ta tillvara när landet nu har möjlighet till återuppbyggnad.

I Sverige finns cirka 50 000-60 000 somalier genom huvudsakligen den svenska flyktingpolitikens åtaganden. Somaliska flyktingar har kommit företrädesvis från 1989 och fram tills i dag, då somalierna är en av de största grupperna bland asylsökande. Något som föranleder administrativa frågor som kräver hantering och sin lösning. Vi har förståelse för somaliers önskan om diplomatisk närvaro i Sverige, men det är en fråga för Somalias beslutsfattare i Mogadishu att själva ha en mening om.

I dag ansvarar den svenska ambassaden i Nairobi för Sveriges relationer till Somalia. Det är ett arrangemang som vi menar kan fungera väl även fortsättningsvis, men som är i behov av en komplettering utifrån de förbättrade fortsättningarna.

En svensk diplomatisk representation i Somalias huvudstad Mogadishu skulle bidra till att stärka banden mellan Sverige och Somalia, samt underlätta för konsulära ärende, bistånd och återuppbyggnadsarbete. Kompetensen bland somalier i Sverige och nätverk i Somalia bör tas tillvara för att bidra till att stärka ett ännu skört land.

Regeringen bör redan i dag ta initiativ för att upprätta en diplomatisk närvaro genom att en konsul, alternativt inledningsvis en honorärkonsul, utses med placering i Mogadishu. Vi kräver svar från Sveriges regering: tar utrikesminister Carl Bildt initiativ för inrättande av ett konsulat i Mogadishu, Somalia?
  
Carina Hägg, riksdagsledamot (S)
Lars Johansson, riksdagsledamot (S)

Web Updating, Somaliweyn Website
contact@somaliweyn.com  
www.somaliweyn.com 

   
 
 
Naga soo wac halkan (Skype)
Skype Me™!

Somaliweyn Media Center (SMC)

Somaliweyn Media Center (SMC)