Maamulka xiriirka ciyaaraha Xeegadda Soomaaliyeed oo ka qeyb galaaya ciyaaraha Koobka Afrika

Maamulka xiriirka Soomaaliyeed ee ciyaaraha Xeegada waxaa uu go’aan ku gaaray inay ka qeyb galaan ciyaaraha Afrikan Cup ee ciyaaraha Xeegada ee ka dhici doona bisha September 2019 magalada Nairobi ee dalka Kenya.

Ciyaartooyda matali doonta Qaranka Soomaaliya ayaa ah laacibiin ka ciyaarta wadanka Sweden.

Mamulka xiriirka waxaay gacmo furan ku soo dhaweeynayaan hadii aay jiraan laacibin u dhashay asal ahaan Soomaaliya oona xiiseeynaya ineey nala soo xiriiran, ayay yirahdeen Maamulka kooxda

Waxaan isku diyaarineeyna inaa ka qeyb galno ciyaaraha aduunka 2021 Hadii Alle idmo.
Wixii fahfahin ah waxaad kala soo karta
Kontakt:

Yoonis Hassan

Ordförande Somalia Floorball Federation

Mobil +46 739 59 27 80

Email president@somaliafloorball.org

Pontus Berger

Förbundskapten och tekniskt ansvarig Somalia Floorball Federation

Mobil +46 761 60 39 99

Email headcoachmen@somaliafloorball.org

Somaliska Innebandyförbundet har tagit beslutet att den 21 till 22 september delta i African Cup i Nairobi, Kenya

Det Somaliska Innebandyförbundet, SFF, har idag anmält ett herrlag till African Cup som spelas den 21-22 september i Nairobi, Kenya. Cupen kommer att ha både en herrklass och en damklass. Regerande mästare är Burkina Faso på damsidan och Nigeria är försvarande herrmästare. Det somaliska herrlaget består av svensk-somaliska ungdomar och vuxna som alla börjat spela innebandy hos Bergsjön SK i Göteborg. Förbunden som i dagsläget har anmält herrlag är Somalia, Kenya, Uganda, Nigeria, Elfenbenskusten, Kamerun och Togo. Förmodligen tillkommer även Rwanda och Mocambique.

”- Det är ett stort steg för somalisk idrott. Etableringen av en ny sport ger fler möjligheter att skapa sammanhang och mening för ungdomar och vuxna. Deltagandet i höstens African Cup är ett led i att sprida innebandy både i Somalia och i diasporan. Det ingår också som en del i förberedelserna för det första afrikanska VM-kvalet inför herr-VM år 2022.” säger SFFs ordförande Yoonis Hassan. Han tillägger ”- Redan under sommaren 2019 kommer två av spelarna för första gången introducera innebandy i Somalia. Workshops och prova på tillfällen är planerade att genomföras på plats i Mogadishu.”

Somalias president Mohamed Adbullahi ”Farmajo” Mohamed följer för övrigt innebandyverksamhetens utveckling och besökte redan under hösten 2015 en SSL-match mellan Pixbo och Helsingborg.

”- Turneringen kommer att spelas i ett format som medger mindre spelartrupp. Den kommer att spelas 3 mot 3 plus målvakt på en plan med samma mått som en basketplan. Det underlättar för samtliga deltagande förbund med tanke på de knappa ekonomiska förutsättningarna. Den första truppen endast kommer att bestå av fem utespelare och en målvakt. Samtliga spelare har fått sin innebandyfostran i Bergsjön SK.” säger förbundskaptenen Pontus Berger. Den historiska första truppen består av följande spelare:

Målvakt Abdirizak Ali, Göteborg

Ahmed Ali, Växjö (lagkapten)

Abdifatah Amiin, Göteborg

Abdinasir Abdirahman, Göteborg

Mustafa Soleman, Göteborg

Mohamed Qayre, Göteborg

Lagets kapten Ahmed Ali är tydlig med lagets mål: ”- Vi kommer att förbereda oss minutiöst med ambitionen att vinna turneringen! Vi åker till turneringen för att göra somalier över hela klotet stolta.”

Fakta:

Somalia Floorball Federation, SFF, bildades 2016 och beviljades samma år inträde i International Floorball Federation, IFF. Somalia var då det sjunde afrikanska medlemslandet. Idag finns det tolv afrikanska medlemsländer. IFF har totalt 72 medlemsländer.

Kontakt:

Yoonis Hassan
Yoonis Yoonis

Ordförande Somalia Floorball Federation

Mobil +46 739 59 27 80

Email president@somaliafloorball.org

Pontus Berger

Förbundskapten och tekniskt ansvarig Somalia Floorball Federation

Mobil +46 761 60 39 99

Email headcoachmen@somaliafloorball.org

Ahmed Ali

Spelare och lagkapten

Mobil +46 708 10 43 40